Uw geloof heeft u gered

 
Broeders en zusters in Christus,
Als je met mensen in gesprek gaat over het geloof en je spreekt over het Allerheiligste, kijkt menigeen je verbaasd aan, met een blik van: het Allerheiligste, wat is dat?
En dat zijn zeker niet alleen de mensen die niet meer in de kerk komen, maar ook zij die nog met regelmaat ter kerke gaan en zelfs een taak vervullen binnen de kerk.
Het geeft duidelijk aan hoe weinig mensen weten van het geloof, van iets wat juist bij een gelovige katholiek, geloofszekerheid nummer één zou moeten zijn.
Het geloof in het Allerheiligste, het Heilig Sacrament van de Eucharistie, waarin Christus zelf tegenwoordig is en altijd in ons midden is, hoort ons in het dagelijks leven te dragen,kracht te geven.
Door deze reacties blijkt het nogmaals overduidelijk hoe belangrijk het is voor het geloofsleven, dat het geloof en de leer wordt uitgedragen en doorgegeven,het evangelie wordt verkondigd.
Want als je iets of iemand niet kent, kun je het onbekende ook niet liefhebben en je leven er naar instellen. Vandaag horen wij in het evangelie hoe ook toen,mensen naar Jezus gingen en door hun geloof werden genezen. Dit evangelie is een soort van verslag op een gewone dag in het leven van Christus.
Hij had de synagoge verlaten en ging eerst naar het huis van Simon Petrus,waar Hij de schoonmoeder van Petrus genas.
 


Aan het einde van de dag bracht men vele zieken en bezetenen bij Hem en Hij genas hen, dreef de boze geesten uit en legde die het zwijgen op. Jezus heeft tijd voor hen, Hij schenkt levensmoed,hoop en liefde.
Maar allereerst schenkt Hij deze mensen geloof!
"Uw geloof heeft u gered”, dus niet eerst het wonder en dan het geloof.
Nee, ze gaan naar Jezus toe omdat zij in Hem geloven en dan doet Hij pas het genezingswonder.
De opdracht die Jezus heeft,bestaat niet alleen uit lichamelijk iemand genezen,maar bovenal uit bevrijden van de macht van het kwaad.
Hij is als Verlosser gekomen, om Gods Geest te brengen, om alle mensen de Blijde Boodschap te verkondigen.
Daarvoor moet Hij in contact blijven met Zijn Vader in wiens opdracht Hij gezonden is.
Daarom verlaat Hij ook In de vroege ochtend het huis en gaat alleen naar een eenzame plaats om er te bidden.
De confrontatie met de ellende van al die mensen en met de vijandschap van de boze geesten geeft Hem de behoefte om kracht te moeten putten uit het gebed.
En terwijl het dagelijkse leven weer opgang kwam gingen de leerlingen Jezus zoeken en Hem vonden, kwamen ook de mensen massaal samen en ook zij begonnen Hem te zoeken.
Jezus wenst Zijn roeping te vervullen en zegt tegen Petrus: ”Laten we ergens anders heengaan, naar de dorpen in de omtrek, opdat Ik ook daar kan prediken. Daartoe ben Ik immers uitgegaan”.
Vol vuur en vastberaden trekt Hij door heel Galilea, om te prediken en de boze geesten uit te drijven.
Ook in onze dagen doet Jezus nog altijd wonderen en het uiteindelijke doel is daarbij niet de genezing maar de bekering.
Jezus is niet op aarde gekomen om alle zieken te genezen, maar om het eeuwige leven te schenken.
Als wij de genade ontvangen en de weg van Christus willen gaan,moeten wij heel goed beseffen dat deze weg niet over rozen gaat.
Van de ene kant moeten wij ons steeds weer afvragen of wij wel open staan voor het heil dat Jezus brengt en van de andere kant zullen wij moeten getuigen van het dat in ons leeft, dat het gaat om eeuwig heil, om de eenheid met God.
Ook als het moeilijk wordt, als wij minder goed in de smaak vallen, wij nog maar weinig toehoorders hebben en veracht, vernederd worden.
Wij mogen ten allen tijde om hulp en bijstand vragen, maar wij moeten ook bereid zijn Gods wil en plan aan te nemen, ook als deze een andere inhoud hebben dan wij verwachten.
Laten wij bidden dat, als het ons moeilijk valt en wij in opstand komen, wij naar de Heer toe durven gaan en dat deze ontmoeting dan vruchtbaar mag worden.
Moge wij zo de kracht en de moed ontvangen te blijven getuigen in woord en daad en zo te leven in Zijn geest.
Amen.

Hans Smits