Rust en vrede

 
Broeders en zusters in Christus,
Het Hoogfeest van het Heilig Hart doet ons denken aan het beeld van Jezus, wijzend op Zijn geopend Hart.
Een beeltenis die in vele kerken, kapellen en woonkamers te vinden is.
We zien het Hart van Christus, doorstoken met een lans, gekroond met een doornenkroon en omringd met stralen.
De stralen beelden de liefde uit die Christus voor ons mensen heeft, de liefde die Hij zelf ons heeft voorgeleefd tot op het kruis.
Hij heeft Zijn leven gegeven door gehoorzaam te zijn aan Zijn Vader.
Uit Zijn doorstoken hart gaf Hij ons het leven: de Heilige Sacramenten.
Vandaag op deze grote dag nodigt Jezus ons uit om tot rust en bezinning te komen.
"Komt allen tot Mij, die uitgeput zijt en onder lasten gebukt en Ik zal u rust en verlichting schenken”.
Een uitnodiging die waarde heeft, woorden die welgemeend zijn.
We vieren vandaag de liefde die alles overwint!
Het Heilig Hartfeest bevestigd ons in het kinderlijke vertrouwen dat we bij God altijd weer opnieuw mogen aankloppen, naar Hem mogen gaan met al onze zorgen, vreugde en verdriet.
Hij geeft ons wat goed voor ons is, ook al is het misschien soms anders dan we hadden gehoopt.
God is liefde!
Dat schrijft ook Johannes vandaag in zijn brief:” Iedereen die liefheeft is een kind van God en kent God. De mens zonder liefde kent God niet, want God is liefde.
Wie in de liefde woont, woont in God en God is met hem”.
God vraagt ons Hem te beminnen en vanuit die liefde ook elkaar lief te hebben.


Dat zal de wereld kunnen veranderen: haat wijkt voor liefde, oorlog voor vrede, geestelijke rijkdom verdrijft de armoede: zo zal de wereld herschapen worden naar Gods bedoelingen.
Maar zover is het nog lang niet, hoeveel mensen zijn niet doodmoe van de geestelijke strijd die ze elke dag weer opnieuw moeten aangaan.
Van alle kanten worden de christelijke waarheden onder vuur genomen; tot in onze eigen kerk toe komen vele tegenstrijdige meningen tot ons. Het is toch al te gemakkelijk om je er maar bij neer te leggen en bij je zelf te denken: "ach, laten we maar redden wat er te redden valt”.
Zo lopen wij het grote gevaar dat we telkens weer wat moeten inleveren en wat blijft er dan op den duur nog van het christendom over?
Mogen wij het christendom wel blootstellen aan compromissen en telkens weer water bij de wijn doen, horen wij niet standvastig te zijn?
Beste mensen, in het leven van onze Heer is het alles of niets.
Hij heeft ons geleerd en voorgeleefd om gehoorzaam en standvastig te zijn.
Maar u weet ook allemaal dat deze vasthoudendheid en gehoorzaamheid aan Zijn Vader Hem niet bepaald populair heeft gemaakt.
Maar Jezus bleef doorgaan, Hij bleef trouw, Hij bleef gehoorzaam, ook al koste het Hem Zijn leven. Jezus kent onze strijd, daarom zegt Hij ook tot ons:” Komt allen tot Mij…”.
Hij heeft Zijn leven geofferd om onze zonden uit te wissen, daarom mogen wij ons bij Hem geborgen weten, bij Hem zekerheid en vrede vinden. Maar als wij echt christelijk willen leven en dat ook willen uitdragen dan zal dat gepaard gaan met vervolging, met pijn, met angst en verdriet, we zullen het kruis tegenkomen.
Maar juist dan zal Jezus ons bijstaan en ons kracht geven, mogen wij tot Hem gaan en Hij zal tot ons zeggen: " Mijn juk is zacht en Mijn last is licht”. Beste mensen, wat zou het toch prachtig zijn dat het beeld van het Heilig Hart van Jezus weer een plaats zou krijgen in de gezinnen.
Dat Zijn beeltenis opnieuw zegen zou kunnen brengen in de harten van de mensen, want hiermee dragen wij geloof, hoop en liefde uit.
Als wij Gods liefde willen ontvangen en bewaren ontvangen wij zegen en genade.
Het zal ons sterker doen staan tegen de machten van het kwaad die in onze wereld zijn werk doet.
Zo heeft ook Maria haar hart opengesteld voor God en voor de heilsgebeurtenissen in haar leven.
Onlosmakelijk van deze feestdag is daarom ook de gedachtenis die wij morgen zullen gedenken, het Onbevlekt Hart van Maria.
Maria’s hart is voortdurend verbonden met het heilig Hart van Jezus.
Haar innerlijk leven was geheel en al op God gericht en in geloof beantwoordde zij alles wat God haar zond in woord en daad.
Paus Pius XII heeft de wereld in 1942 toegewijd aan het Onbevlekte Hart van Maria.
Dit tijdens de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog, temidden van een wereld die schreeuwde om vrede en gerechtigheid.
Hier wilde de Heilige Kerk haar hart geven aan Maria, de Moeder Gods. Maria’s hart is vol van genade, zij is vervuld van de Heilige Geest.
Maria is voor ons een voorbeeld van geloof, zij helpt altijd mee bij de geboorte van nieuw leven in de Kerk.
Zo hoort ook de Heilige Kerk, moeder te zijn naar het voorbeeld van Maria, om door haar prediking en de Heilige Sacramenten haar kinderen brengt naar nieuw en onsterfelijk leven.
Laten wij haar voorspraak inroepen, dat zij het nieuwe leven dat Christus ons bracht, verder mag groeien in de harten van de mensen.
De verering van het Heilig Hart van Jezus wil zeggen dat wij geloven in de Goddelijke Barmhartigheid.
Nemen wij onze toevlucht tot het Heilig Hart, die ons bemint met oneindige liefde, die ons rust en vrede schenkt, met een vriendschap die nimmer zal falen.
Heilig Hart van Maria, bid voor ons.
Heilig Hart van Jezus, ik vertrouw op U.
Amen.

Hans Smits