Bereidt de weg van de Heer

 

Broeders en zusters in Christus, We zien in het evangelie van vandaag een randfiguur, iemand die leeft in de woestijn aan de rand van de bewoonde wereld. Hij draagt alternatieve kleding en houd er een ascetische leefwijze op na. Zijn naam is Johannes de Doper. Door deze Johannes werd de Messias aangekondigd, Hij die door de profeten voorspeld was. De Messias die geen uitspraken komt doen op basis van geruchten, geen oordeel velt naar uiterlijke schijn. Maar de kleinen en de zwakken zal Hij recht verschaffen , maar elke boom die geen goede vruchten voortbrengt, zal worden omgehakt en in het vuur geworpen. Johannes roept op tot bekering, wij moeten streven naar gerechtigheid en waarachtigheid, eensgezind in de geest van Gods Zoon, Jezus Christus. Johannes de Doper is dus niet alleen een bode, die de komst van de Messias aankondigt, hij is bovenal een predikant die tot bekering oproept. Johannes heeft er geen moeite mee om de grootheid van de Christus te benoemen, ja, zelfs met klem te benadrukken. Laten we eerlijk zijn, dat valt ons niet altijd mee, want door anderen groot te maken, worden we zelf klein, en dat ligt ons niet zo.


Daarom gebeurt het maar al te vaak andersom: mensen kleineren anderen om zelf groot te worden.Johannes is niet bang om zichzelf klein te maken, hij voelt zich zelfs niet waardig om de riemen van Zijn sandalen los te maken.
Hij weet: dat hij door, Christus op de eerste plaats te zetten, zelf zeker niet wordt gekleineerd, maar hij krijgt juist een goede plaats.
Beste mensen, wat moet dit voor ons betekenen?
Door Christus in ons leven te eren, door Hem de ereplaats te geven, krijgen wij zelf een goede plaats.
Want we hoeven ons geen slaaf of knecht van anderen te voelen of slaaf van anderen te laten worden, we moeten welbewust één Iemand op de eerste plaats zetten, Jezus Christus, Gods eigen Zoon en daardoor ook God zelf.
Iemand, die het goede met ons voorheeft, Iemand die zijn positie ten opzichte van ons niet zal misbruiken.Iemand die zich niet laat bedienen, maar die dienaar is geworden.
"Bereidt de weg van de Heer, maakt Zijn paden recht”, zegt Johannes de Doper ons.
Hij preekt vanuit de woestijn en dat is niet voor niets, want de woestijn is namelijk het symbool van verlatenheid, van eenzaamheid, van grote leegte.
De woestijn is een plek waar de mens zijn eigen onmacht ervaart, zijn hulpeloosheid beseft.
Ook wij leven vaak in een woestijn.
God is soms ver weg.
Onze geloofszekerheden zijn aan het wankelen doordat zij door anderen in twijfel worden getrokken.
Gelovigen worden steeds verder van de Kerk verwijderd doordat er lichtzinnig wordt omgesprongen met de HH.Sacramenten.
We gaan nog wel naar de kerk en bidden, maar zien we nog wel een lichtpuntje?
Waar gaan we naar toe met onze maatschappij?
Wat gebeurt er allemaal met de Kerk?
Hoe gaan de mensen in kerk en wereld met elkaar om?
Willen de mensen zich nog wel bekeren?
Duiden de woorden van Jezus zelf niet heel goed op onze tijd: "zal de Mensenzoon bij Zijn wederkomst op aarde geloof vinden…? ”
Het doet ons denken aan de tijd van Moses, die zijn volk beloofde dat God hen zou bevrijden.
Maar ook zij vroegen aan Moses: " Hoe kunnen wij verlost worden? Heel Egypte is door afgoderij vergiftigd?”
Dan geeft Moses hen ten antwoord: "God gaat over alles heen om ons te verlossen”
Ja, zo handelt God nog altijd, ook nu wil Hij naar ons toekomen.
We mogen rekenen op de kracht van de Hemel, waardoor alle geweld en ongerechtigheid overwonnen zal worden.Johannes predikt bekering, maar ook wil hij vruchten zien: "Brengt vruchten voort die passen bij bekering en neemt niet een houding aan alsof we geen bekering nodig hebben… " ( Mt. 3,8-9).
Als wij zo ons leven inrichten, dan wordt de woestijn van een zinloze consumptie, van het eigen "ik”, van hebzucht en geweld van strijd en onrechtvaardigheid, de plaats van een nieuwe mens, een nieuw leven met God.
Dan wordt ons wachten beloond en mogen wij verwachtend uitzien naar God.Dat is de Boodschap van de advent,: God vinden in alles wat wij doen, maar we mogen ons geloof in Hem daarbij niet gaan scheiden van onze daden en onze bezigheden.
Moge het vuur van de Heilige Geest in ons opnieuw aanwakkeren, opdat ons hart niet koud wordt, niet gaat verharden en het geloof en de liefde levend worden gehouden.
Amen.

Hans Smits