Broodnodig

Broeders en zusters in Christus,
Evenals vorige week raakt Johannes ook vanavond weer hetzelfde onderwerp aan: "Ik ben het brood, Ik ben het eeuwige leven”.
Als je Mijn vlees eet en Mijn bloed drinkt heb je het eeuwige leven.
Telkens weer herhaalt Jezus zijn thema in zijn preek.
Waarom?
Nou, omdat men niet luistert, omdat ze dit grote geheim niet kunnen bevatten.
Toch laat Jezus deze mensen niet in de steek, Hij loopt niet weg, maar telkens weer probeert Hij de menigte op een rustige manier, bijna smekend te zeggen: "Probeer te luisteren, probeer je innerlijk gevoel te laten spreken, open je hart en aanvaard dat Ik van God kom, Ik kan jullie redden”.
Ja, beste mensen, zouden de woorden van Jezus ook niet in deze tijd tot ons kunnen worden gericht?
 

 

Zijn Boodschap geldt voor alle eeuwen en alle tijden.
Jezus zegt en smeekt zelfs ook vandaag tegen alle mensen : "Geloof toch, dat Ik van de Vader kom, dat Ik door Hem gezonden ben om de mensen te redden”. "Wie in Mij gelooft zal niet sterven in eeuwigheid”.
Medegelovigen, ons is de genade geschonken om deel te nemen aan Zijn Maaltijd en daarnaast, want het één kan niet zonder het andere, zijn liefde en goedheid uit te dragen in de wereld van vandaag.
Ik bedoel dit: alleen de H. Communie ontvangen is niet genoeg, wij mogen ontvangen, Hij wil wonen in ons hart, maar wij moeten ook op Hem gelijken in woord en daad, ons hart ook openen voor de medemens, de vrede, de liefde en de goedheid handen en voeten geven.
Ach, de meeste mensen kunnen zich hierin nog wel vinden, maar over Zijn Maaltijd, de H. Eucharistie, zijn sinds het 2e Vaticaans Concilie nogal velerlei opvattingen ontstaan en is het geloof in de werkelijk tegenwoordigheid van Christus in de Eucharistie op een laag pitje komen staan.
Alles moet wat begrijpelijker, vooral voor de kinderen, men ging dus spreken over aan tafel gaan bij Jezus, deelnemen aan de maaltijd en het brood. Langzaam maar zeker gleed het sacrale en mystieke en daarbij de eerbied weg bij tal van mensen.
Wij mogen inderdaad naderen tot de tafel des Heren en deelnemen aan Zijn H. Maaltijd.
Maar, beste mensen, het kan en mag niet zo zijn dat dit waardevolle Sacrament, waarvoor eenvoudige gaven door de Heer zelf zijn uitgekozen, wordt vergeleken met een maaltijd thuis.
Deze eenvoudige gaven van brood en wijn, blijven dan wel voor onze ogen, brood en wijn, maar door het uitspreken van de instellingswoorden door een priester, op mystieke wijze veranderd in het Lichaam en Bloed van de Heer zelf.
Straks zullen we dit ook zingen in het Adoro Te: "Verborgen God, die onder deze gedaanten waarlijk verborgen zijt”, het zicht, de smaak en het gevoel bedriegen”.
Misschien denkt u wel eens terug aan uw eerste communie.
Hoe zwaar de nadruk lag op de werkelijke tegenwoordigheid van Jezus.
En hoe eerbiedig en soms ook angstvallig wij er mee leerden omgaan.
Bij de voorbereiding op de 1e H. Communie werd je geleerd, dat je eerbiedig ter Communie moest gaan, na het ontvangen, terug in de bank, de handen voor je ogen om niet afgeleid te worden en zo te bidden tot Jezus, die op een bijzondere wijze bij je is gekomen.
Het was juist het persoonlijke contact tussen jou en Christus dat het juist zo bijzonder maakte.
Tegenwoordig is de voorbereiding op de 1e H. Communie veel speelse, meer gericht op het iets samendoen, het goed zijn voor de ander, prachtig, want dat is ook de bedoeling van het christen-zijn, het uitdragen van Gods liefde en goedheid in de wereld.
Het zijn hele wezenlijke dingen die er ongetwijfeld bij horen en je ziet dan ook de bij de kinderen de vreugde en onbevangenheid.
Maar wat zou het mooi zijn dat deze kinderen en ook veel volwassenen verder groeien in geloof, dat één van de voornaamste Sacramenten, waarvan de Kerk leeft, dat daarbij ook de diepe vereniging van Jezus Christus in de Eucharistie zouden meenemen.
Het kan elke gelovige zoveel meer rust en vertrouwen kunnen geven in de hectische wereld.
Voor veel mensen is de Heer in zijn sacrament een echte levensbehoefte, al meer dan tweeduizend jaar hebben de christenen zich gevoed met het Levende Brood, de Heer zelf.
Laten wij in deze viering bidden dat er weer meer waardering en eerbied mag komen voor het Allerheiligste Sacrament.
Dat er altijd priesters mogen zijn die Christus in deze wereld tegenwoordig stellen.
Amen. 
 
Hans Smits