Het laatste woord

Medegelovigen,
 
Vorige week hoorden we in het evangelie hoe Jezus tijdens Zijn verkondiging in de Synagoge van Kafarnaüm oog in oog kwam te staan met een onreine geest en hoe Hij die vervolgens uitdreef. De mensen vonden Hem een man met gezag, dat uitstraalde door Zijn persoonlijkheid. Vandaag zien we Jezus die Zijn weg vervolgt.
Jezus is vol van de Boodschap die Hij te verkondigen heeft. Het is een Boodschap met hoop, een Boodschap aan de mensen dat niet het lijden, niet de dood, het verdriet of de onreine geest, niet datgene wat de mens klein en afhankelijk maakt, hebben het laatste woord. Nee, God zelf heeft het laatste woord en uiteindelijk zullen wij bevrijde én vrije mensen zijn. Mensen die niet onderworpen, getergt door wat voor een macht dan ook. Het lijkt wel haast een sprookje, een leven dat wij ons bijna niet voor kunnen stellen en bijna niet te geloven is. En toch is dat de inhoud van de Boodschap die Christus ons brengt: Het verbond met God en de Boodschap die Jezus Christus ons heeft verkondigt en waarvoor Hij zijn leven heeft gegeven. 
 

Als Jezus spreekt met gezag betekent dat Hij spreekt vanuit Zijn binnenste, vanuit Zijn hart, maar dan zo dat ook wij ze dan met óns hart verstaan. Want Hij spreekt anders dan de schriftgeleerden, zij praatten de mensen vaak schuld aan en lieten God zien als een straffende God, die vaak heel goed kon dreigen. Voor Christus is God, een Abba, een Vader, een goede Vader, die zorg draagt voor de mensen en juist lijden en schuld wil wegnemen. Dat is de overtuiging van Jezus zelf die Hij aan ons wil meegeven, Hij wil die Blijde Boodschap uit dragen en zich er helemaal voor geven. Daartoe is Hij geroepen en in de wereld gekomen. Hij is geroepen om lijden en verdriet, de schulden en de lasten mee te dragen én weg te dragen uit deze wereld. Dat beste mensen, vraagt alles!! En Jezus is niet onzeker, gaat niet tegenstribbelen. Natuurlijk voelt ook Hij de angst en de huiver, denken we maar aan het moment in de Hof van Olijven, Christus in doodsstrijd en van angst zelfs bloed zweet. Maar niets weerhoudt Hem om zich geheel in te zetten en niet alleen met woorden maar Hij brengt ze ook in praktijk. Dit is wat wij vanavond horen in het evangelie: Jezus trekt genezend rond: de schoonmoeder van Simon is ziek, de Heer gaat naar haar toe en neemt haar bij de hand. Dat geeft haar kracht en ze wordt weer helemaal beter. De mensen van Kafarnaüm willen dat Jezus nog meer genezing brengt en dat Hij het lijden verwijdert, maar dat is het niet wat Hij wil, Hij wil geen super-genezer of tovenaar, geen magiër of ingezet worden op massa-niveau. Hij geneest niet alleen hun lichaam maar ook juist van binnen. Hij geneest ons van de krachten en machten die ons meevoeren op de verkeerde weg, waar we bezeten worden van angst en wanhoop, door de gedachten dat het toch allemaal niets meer wordt met de wereld en de kerk, maar de grootste macht, het grootste kwaad is misschien wel: Als het geloof gebruikt wordt om macht uit te oefenen over mensen in de naam van God, hiertegen gaat Jezus fel te keer, die wil Hij uitdrijven, laten verdwijnen. Hij zegt dan: "Jij, mens, jij hebt de mogelijkheid vrij te worden, om niet gebukt te gaan onder de valse machten. Er is méér. Ja, er is hoop!! Jijzelf, jij bent de moeite waard, jouw diepste IK is onaantastbaar, dat innerlijk is een heilige plek, alleen bewoonbaar en aan te raken door God.”
En vandaag zien we in het evangelie nog zo’n mooi zinnetje: " In alle vroegte , het was nog nacht, gaat Jezus naar buiten, naar een eenzame plaats om te bidden”. Hieruit blijkt dat Hij ook zijn zwakte en twijfels kent, en zich daarom tot God zijn vader richt, Hij put kracht uit Gods genade en weet dan dat Hij niet moet blijven op deze plek waar Hij veel succes heeft, maar verder moet om zijn Boodschap bij de mensen te brengen en ook daar zal Hij weer onderdrukking, demonen en angst moeten verjagen. Beste medeparochianen, allemaal kennen ook wij in ons leven momenten van verdriet en uitzichtloosheid, teleurstelling en wanhoop, momenten dat we het even niet meer zien zitten. Maar misschien is het dan een goed moment om dan ook eens te denken aan de mensen die het nog zwaarder hebben, mensen die in oorlogsgebieden leven, honger hebben en op de vlucht zijn, die ontheemd en vernederd worden. In die tijden van donkere momenten mogen wij kracht putten uit Jezus’Blijde Boodschap. Elkaar het goede durven aanzeggen, voor elkaar er proberen te zijn. God laat niemand vallen. Laten wij ons door Hem laten aanraken in het diepst van onze ziel.
Amen.
 
Hans Smits