Niet de dood, maar het leven zal zegevieren

 

Feestvierende gelovigen,

Resurrexit, sicut dixit! Hij is verrezen zoals Hij gezegd heeft. Dat is de Paasboodschap, Hij is waarlijk verrezen, Hij leeft! Waarom is Pasen nu het grootste feest van het kerkelijk jaar? We zouden in eerste instantie uiteraard denken aan Kerstmis, natuurlijk ook heel belangrijk. We gedenken de geboorte van Gods Zoon, de Verlosser is mens geworden. Met Pasen heeft dat Kind van Bethlehem, Zijn heilswerk voltooid. Hij heeft zich geofferd, Hij werd het Offerlam. Door Zijn offerdood op Golgotha maakte Hij ons vrij, vrij van de slavernij van de zonde, van het kwaad, van de Satan. Niet de dood zal zegevieren, maar het leven! Maar helaas leeft dit heilsgeheim steeds minder bij de mensen. De waarheid is: dat alleen vanuit sterven én verrijzen van Christus Zijn Boodschap verstaan en beleefd kan worden. Zonder Pasen is een christen niets, dan zou het leven van Jezus geëindigd zijn in een drama. Dan was er geen toekomst, een leven zonder zicht op de eeuwigheid.



Maar, beste mensen, dit is onzin, Christus is verrezen!
Er is toekomst, er is eeuwig leven!
Goede Vrijdag is omgevormd tot een toekomst, tot leven en liefde.
Wij vieren in de verrijzenis van Christus de ware overwinning.
Dit heeft voor ons mensen grote gevolgen, want we zien nieuwe perspectieven en een nieuwe toekomst.
Als we kijken naar de wereld en de maatschappij waarin we leven dan wordt het ons al gauw duidelijk dat zij geen verrijzenis kent.
Maar hoe meer de verrijzenis geloochend wordt, des te meer zullen wij, ware christenen in geloof moeten opstaan en de boodschap van de verrijzenis verkondigen.
U zult misschien denken: "ware”, christenen? Zijn die beter dan de anderen?
Zeker niet, ook zij zijn mensen met hun fouten en tekortkomingen, maar zij erkennen in waarheid dat Jezus Christus, gekruisigd, gestorven en verrezen is.
Dat Hij zijn Liefde aan ons schenkt, dat ook wij met Hem sterven en verrijzen.
Dat is het wezenlijke van ons christelijk geloof, wij kunnen nu met Hem leven in het vooruitzicht van het eeuwige geluk en vrede.
Maar dat vraagt van ons een diep geloof in Jezus Christus en Zijn verrijzenis.
De steen was weggerold en het graf was leeg!
De engel zei tot de vrouwen: "Weest niet bevreesd; want ik weet, dat gij Jezus zoekt, die gekruisigd is; Hij is niet meer hier; want Hij is verrezen zoals Hij gezegd heeft. Komt en ziet de plaats, waar men de Heer had neergelegd. Zegt aan zijn leerlingen dat Hij verrezen is”.
Petrus en Johannes snelden naar het graf en bevonden het zoals de vrouwen gezegd hadden.
De apostel Johannes was de eerste die begreep wat er gebeurd was.
Hoe vaak had Jezus immers niet gesproken over Zijn lijden, dood en verrijzenis op de derde dag?
Hij beloofde bij hen te blijven, naar Zijn Vader terug keren en voor Zijn volgelingen een plaats te bereiden in de hemel.
Dat, broeders en zusters, is het fundament van ons leven als volgelingen van Christus, als christenen.
Wij volgen Hem.
Gods Zoon, mens geworden, geleden, gestorven, begraven en op de derde dag verrezen.
Hij heeft voor ons de poort naar de hemel geopend.
Door Zijn kruisdood en verrijzenis heeft Hij ons bevrijd uit de banden van het kwaad en maakt ons vrij voor een leven met het uitzicht op de eeuwigheid.
Een Leven waarin wij God mogen aanschouwen van aangezicht tot aangezicht.
Dit moet ons, als gelovigen, tot vreugde stemmen! Jezus Christus, onze Verlosser, zal altijd in onze nabijheid zijn, Hij zal ons kracht, moed en troost schenken.
Hij die ons zal sterken om Hem trouw te blijven en zo te volgen naar Zijn heerlijkheid.
In deze geest wens ik u een Zalig Paasfeest toe.
Amen.

Hans Smits