Wij aanbidden U, Christus en loven U

 

Beste medegelovigen,

Deze dag vraagt om stilte, de kerk is sober, geen bloemen, altaren ontbloot en kruisbeelden verwijderd. De deuren van het tabernakel staan wijd open en toont een leegte alsof we bij een graf staan. Alles straalt rouw en droefheid uit. Wij herdenken wat Christus voor ons heeft gedaan om ons te verlossen. God wordt mens en laat zich als mens, om ons te verlossen, vernederen, slaan, geselen en met doornen kronen. Gemarteld sleept Hij, met het kruis op Zijn schouders, zich voort naar de Calvarieberg, de plek van de kruisiging. Om daar een schandelijke kruisdood, een slavendood te sterven. Iedereen die wil, kan naar dit schouwspel, dit "spektakel”, komen kijken. Dat een mens met de ergste pijnen uren lang aan een kruis hangt, de dood tegemoet. Maar voor de overheden is dit nog niet genoeg en komen Hem sarren en bespotten, maar Christus verdraagt dit alles en ondanks de hevige en bijna ondragelijke pijn, denkt Hij nog aan de ander. Hij hoort de bede van de moordenaar, die naast Hem gekruisigd is: " Heer, denk aan mij, als Gij komt in uw rijk”. En Jezus antwoordde hem: " Voorwaar, Ik zeg u: nog heden zult gij met Mij zijn in het paradijs”. Ja, eindeloos is Zijn liefde, oneindig Zijn barmhartigheid. Hij houdt zoveel van ons dat Hij als God dit alles, voor ons heeft overgehad.


Goede Vrijdag kunnen wij alleen "goed” noemen vanuit het geloof en het gelovig opzien naar Hem die zich voor ons heeft overgeleverd.
Deze dag is goed omdat Hij alles goed heeft gemaakt, de liefde heeft zegegevierd én omdat Christus, de Getuige van de waarheid niet heeft toegegeven aan de leugen.
Ja, goed, omdat God zelf goed is!
Het bloed van Christus stroomt tot redding van de mensheid.
Maar, wat destijds gebeurd is, gebeurt ook nu nog.
Zijn kruisoffer, Zijn offer, is het offer dat ook nu nog elke dag tegenwoordig gesteld wordt.
Elke dag opnieuw wordt het offer op Golgotha weer voltrokken.
De gehele wereld kan ontvangen vanuit de Bron van Liefde die op het altaar van het kruis wordt doorstoken.
Mensen doorsteken Christus met de afwijzing en ontkenning van Zijn Liefde, maar God maakt deze doorstoken Christus tot een Bron van eeuwig leven.
Jezus Christus is voor alle mensen gestorven en wij willen hier ook graag uiting aan geven door het kruis te eren.
" Ecce lignum Crucis, in quo salus mundi pependit”.
" Ziet het hout van het Kruis, waaraan het heil van de wereld heeft gehangen”.
Moge Zijn liefde niet aan ons voorbijgaan, dat wij Zijn liefde in ons hart mogen ontvangen.
Venite, adoremus,
Komt, laat ons het aanbidden.
Amen.

Hans Smits