Overweging op het Feest van de Heilige Aartsengelen

 
Broeders en zusters in Christus,
Vandaag viert onze Moeder de Heilige Kerk het feest van de H.H.Aartsengelen, Michaël, Gabriël en Rafaël.
Michaël als de strijder namens God, Gabriël als de boodschapper en Rafaël, beschermt ons en is onze begeleider op de weg naar God.
Vanuit de Heilige Schrift en de Christelijke traditie wordt ervan uitgegaan dat de aartsengelen door God belast zijn met een bijzondere opdracht tot heil van de mensen.
Lijden en dood kunnen niet worden uitgebannen, we proberen het te omzeilen om aan ons tijdelijk en vergankelijk leven te denken.
Maar ons leven is en blijft een mysterievolle gave Gods.
God heeft een heilsplan voor heel die geschapen wereld van engelen en mensen, de volledige deelname aan Zijn eeuwige heerlijkheid.
Daartoe zijn wij geroepen en daarnaar zij wij onderweg, dat is het doel en de zin van ons aardse bestaan.
Maar dat betekent ook dat wij vanwege het kwaad het leven vaak vol lijden, ellende en verdriet kan zijn. Om ons te verlichten, te bewaren, geleiden en besturen heeft God de engelen gegeven.
 


De Heilige Gabriël is de engel die aan Zacharias de geboorte aankondigde van Johannes de Doper en aan Maria de Blijde Boodschap bracht, dat zij moeder zou worden van Jezus, Gods eniggeboren Zoon.
Ook aan ons verkondigt hij het vreugdevolle nieuws dat God zorg draagt voor ons eeuwig heil, zodat wij in navolging van de Heilige Maagd Maria zijn boodschap aannemen en zeggen: " Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar uw Woord”.
De Heilige aartsengel Rafaël is in het Oude Testament reeds de reisgezel van Tobias en ook in onze Christelijke traditie wordt hij als beschermer tegen de gevaren die wij onderweg ontmoeten aangeroepen.
De gevaren die wij op de weg door het leven tegenkomen.
De gevaren die ons van God proberen af te houden, en die gevaren zijn er wel degelijk!
We zien het dagelijks in onze wereld, het verleiden tot een leven zonder God.
We zien hoe mensen hun doel voorbij schieten en nog nauwelijks aandacht hebben voor God, voor wat Hij ons te zeggen heeft.
Over de Heilige Michaël wordt door de apostel Johannes geschreven in de eerste lezing, de Apocalips, we lezen over een oorlog in de hemel: " Toen brak er in de hemel een oorlog uit….”.
De draak pleegt een aanslag op de Messias en die mislukt.
Daarom moest hij verdreven worden, want hij had tevoren een plaats in de hemel.
Satan vormt een tegenstelling met God en is daarom Gods vijand.
We zien de Heilige aartsengel Michaël en zijn engelen die de draak en de zijnen verslaan en zij werden op aarde neergeworpen.
Die val is voor de engelen en heiligen een reden tot jubel, bewerkt door de kruisdood van Christus, maar voor de mensen op aarde blijft het een tranendal.
De aarde en de zee zijn nu de plek waar de strijd van de Satan tegen God en Zijn Gezalfde wordt gevoerd.
Satan weet dat hem uiteindelijk nog maar weinig tijd is toegestaan, voordat hij voorgoed vernietigd wordt en zal alles op alles zetten om ons het zo moeilijk mogelijk te maken.
Als wij nu in dit verband even om ons heen kijken in de wereld van vandaag, dan moeten we constateren, dat de satan inderdaad nogal wat overwinning behaalt.
Op hoeveel plaatsen worden niet de vreselijkste misdaden gepleegd?
Het werk van IS, voorheen ISIS genoemd, is hiervan een duidelijk voorbeeld, christenen worden afgeslacht, onschuldigen vermoord en onthoofd.
We kennen de gruwelijke beelden die onze huiskamers binnenkomen en ons dag in dag uit bezig houden.
Het maakt ons angstig en onrustig, het kwaad probeert overal in de wereld verdeeldheid te stichten.
Overal tieren de terroristenhaarden en steeds wint de duisternis, het kwaad, steeds meer terrein.
In de liturgie voor het 2e Vaticaans Concilie word aan het einde van elke Heilige Mis het gebed tot de Heilige aartsengel Michaël gebeden, om zijn kracht in te roepen die ons beschermt tegen de gevaren en listen van de duivel.
Als de Satan hier op aarde terrein wil winnen zal hij allereerst krachtige tegenstanders het zwijgen proberen op te leggen en dat is allereerst de Kerk van Christus. Het gebed tot de grote strijder Michaël werd door de concilievaders in 1963 uit de Eucharistieviering gehaald.
Vanuit de Kerk werd de aartsengel Michaël en zijn leger op een zijspoor gezet en bij vele gelovigen in het vergeetboekje geplaatst.
Het eens zo krachtige gebed was in de Conciliekerk tot zwijgen gebracht.
Waarom is dit gebed in onbruik geraakt?
Het feest van de Heilige aartsengel Michaël moge ons aansporen om de voorspraak van deze machtige helper van God voortdurend aan te roepen, zodat we de kracht en de bescherming ervaren In onze strijd tegen het kwaad om ons heen.

Heilige Aartsengel Michael, verdedig ons in de strijd.
Wees onze bescherming tegen de boosheid en de listen van de duivel.
Wij smeken ootmoedig, dat God hem Zijn macht doet gevoelen; en gij, vorst van de hemelse legerscharen, drijf Satan en de andere boze geesten die tot verderf van de zielen over de wereld rondgaan, door de Goddelijke kracht in de hel terug.
Amen.


Hans Smits