De Geest des Heren heeft Mij gezonden.

Broeders en zusters in Christus,
 
Vandaag horen wij van Jezus zelf een tekst uit de profeet Jesaja.
Het is het begin van Jezus openbaar optreden en daarvoor gaat Hij naar de Synagoge van Nazareth, daar waar Zijn wortels liggen Als gelovige Jood gaat Hij op de sabbat naar de synagoge.
Met groot respect neemt Hij het boek aan en verkondigt het Woord Gods.
Een tekst die als een samenvatting, Jezus’zending beschrijft.
Het is wel de korste preek die Jezus ooit heeft gehouden.
Zijn bedoeling is: de toehoorders duidelijk te maken waaraan zij de komst van het Rijk Gods, zoals dit door Jesaja beschreven wordt, kunnen herkennen.
En in het optreden van Jezus van Nazareth moet de komst van dat Rijk merkbaar zijn en Hij zegt dan ook: "Dit schriftwoord is nu in vervulling gegaan”.
"Hij heeft Mij gezonden om een genadejaar af te kondigen”.
Voor de mensen in de Synagoge was dat genadejaar een bekend begrip.
De wet van Mozes bepaald namelijk dat er telkens na zoveel jaar een genadejaar moest worden ingelast, om alles weer in het reine te trekken.
Jezus vertelt over Zijn eigen zending: "Ik ben gekomen, gezonden, om aan armen de Blijde Boodschap te brengen, aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden dat zij zullen zien.
Om verdrukten te laten gaan in vrijheid”.
Vandaag komt Jezus bij óns met zijn levendbrengend woord van liefde.
"De Geest des Heren heeft Mij gezonden om mensen te bevrijden”
En Jezus voegt er aan toe: "Mensen , het schriftwoord dat gij hoort is nu, hier, midden onder u aan het gebeuren".
Diep vanuit ons hart voelen en weten we dat het Zijn woorden zijn die hier worden gesproken, dat wij het zijn die uitzien naar de Blijde Boodschap.
Want vaak voelen wij ons in het leven gevangen, wij willen bevrijd worden van ons egoïsme, van het vaak blind zijn, dat wij moeten leren zien dat alles toch niet alleen maar slecht gaat, maar dat er ook vele goede dingen rondom ons mogen ervaren.
Dat er tegenover onze moedeloosheid, het jaloers zijn, de haat die wij soms voelen, ook vrijheid en vreugde bestaat die wij mogen inademen.
Daarom komt Jezus in ons midden staan als een echte bevrijder.
Hij kondigt een genadejaar af.
Hij verkondigt opnieuw weer Zijn woord van liefde, te midden van egoisme en verdeeldheid, te midden van vernietiging en geweld die over de wereld raast.
Hij is voor ons de profeet van de verzoening, ook al botsen Zijn woorden soms tegen de kille muren van de harten van mensen.
Jezus houdt zich aan de tradities van zijn volk, ook al gaat Hij soms heel scherp door de bocht.
De wet blijft hoe dan ook gehandhaafd, Hij is niet gekomen om af te schaffen.
Jezus doet wat alle gelovige mensen doen, hij gaat op de sabbat naar de synagoge.
Hij leest woorden die eeuwenlang trouw zijn overgeleverd.
Medegelovigen, Of de mensen het nu graag horen of niet, het belangrijkste van ons geloof en geloofsleven hebben wij niet zelf uitgedacht, nee, het wordt ons aangereikt door de traditie, eeuw naar eeuw.
En die mooie en waardevolle tradities moeten wij in ere houden om ze op onze beurt weer door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen.
We mogen en moeten ons er niet voor schamen om wat in de traditie diep geworteld is, onder andere de grote eerbied voor God onze Schepper, voor zijn Mensgeworden Zoon, werkelijk tegenwoordig in het H.Sacrament van de Eucharistie en voor de H.Geest die ons in waarheid en liefde leidt naar de Vader, uit te dragen en door te geven.
Het is de H.Geest die ons niet laat verstarren en er over waakt dat wij ons niet overladen met ballast die niet overeenstemmen met geloof en tradities.
Want we blijven vaak staan bij onze problemen en zorgen.
We blijven steken in redeneringen die ons niet verder helpen.
Onze blik is gericht op ons onvermogen en kleinheid en niet op de almacht van God.
Het ware geloof vraagt zelfverloochening en we moeten opzien naar de verrezen Heer die de wereld overwonnen heeft.
Jezus laat zien dat de genade van God een weg kan banen door de wereld, dat wij mede door de tradities, door de overlevering, de barmhartigheid van God mogen leren kennen.
Beste mensen,
Geen enkel ander levend wezen dan de mens, is zo gevoelig en vatbaar voor Gods Woord, dat is vleesgeworden in de kerstnacht en Zijn woord hebben vanavond gehoord in die eerste preek van Jezus in de Synagoge van Nazareth.
Hij spreekt daar in de synagoge, woorden die je in het diepst van je ziel raken.
Christus klopt aan de deur van de herberg, de deur van ons hart en wil bij ons binnenkomen, Hij wil aanvaard worden.
Hij vraagt ons Hem een thuis te geven, zodat Hij ons hart kan vervullen met Zijn liefde en trouw.
Wees een gastvrije herberg, zegt Jezus ons: draagt liefde en trouw uit.
Als wij durven ingaan op Jezus’ uitnodiging , dan worden wij steeds meer en meer een mens naar Zijn hart en wij krijgen er heel veel voor terug.
Laten we het proberen, het is de moeite waard.
Amen.
 
Hans Smits