Leven in de Geest van Christus

Broeders en zusters in Christus,
 
Er zitten maar een paar weken tussen Jezus' geboorte en zijn doop in de Jordaan, zoals wij dat in de kerkelijke liturgie gedenken.
Maar in werkelijkheid zat hier een tijd van dertig jaar tussen.
Het is een gedeelte van het leven van Jezus waarover weinig of niets bekend is.
Toch mogen wij deze, voor ons onbekende jaren niet zomaar overslaan want net als in ons leven zal het ook voor Jezus een leerschool zijn geweest.
Hij heeft na Zijn openbaring vele malen in praktijk gebracht.
Zijn manier van leven, het spreken over God, zijn omgaan met mensen.
Dan aan het begin van Zijn openbaar leven wil Hij zich gelijkstellen met de mensen en zich laten dopen door Johannes in de Jordaan.
Dit was niet omdat Hij een zondaar was, want Hij was Gods Zoon, maar omdat hij gelijk wil zijn aan ons, mensen, wij met al onze fouten en tekortkomingen.
Door dit gebaar maakt Hij meteen zijn opdracht bekend: Hij wil solidair zijn met de zondaars om ons te verlossen en te bevrijden van al wat zonde is.
 

Het Doopsel van Jezus wil ons duidelijk maken dat wij allen geroepen zijn Zijn voorbeeld na te volgen.
We lezen bij evangelist Lucas: de hemel scheurde open, en klonk er een stem: "Gij zijt mijn geliefde Zoon; in wie Ik welbehagen vindt ".
Dat wil zeggen: jij bent Mijn Kind, Ik draag je in Mijn hart.
En dat zegt God eigenlijk tegen iedere dopeling, tegen ieder kind dat gedoopt wordt: jij bent Mijn geliefde zoon, Mijn geliefde dochter.
Maar een mens worden 'in wie God welbehagen heeft', vraagt veel meer.
Dat vraagt om een levens lange inzet.
Dit houdt bij het Doopsel niet op.
Afgelopen week zag ik op de televisie pastoor Harm Schilder uit Tilburg, die vertelde over zijn actie die hij wilde ondernemen om de mensen wakker te schudden en dit heeft nogal wat ophef veroorzaakt.
Het was zijn bedoeling om aan te geven dat uitschrijvingen, die de laatste jaren steeds meer voorkomen, de kerk niet koud laat.
Dat het is geen kwestie van in het doopboek schrijven dat iemand is uitgeschreven.
Want, beste mensen, een H.Doopsel kan überhaupt niet worden weggenomen of ongedaan worden gemaakt.
We moeten aan de mensen duidelijk maken dat God van je houdt en Hij er voor iedereen is.
Ja, want het gaat vaak om mensen die in hun kinderjaren en in hun jeugd, ouders en vele andere mensen om zich heen hebben gehad die hen voorgingen in vertrouwen op God en in liefde voor de mensen.
Mensen die in de loop der jaren zijn opgenomen door de tijdsgeest, een tijd waaronder zij vaak veel momenten hebben gekend van tegenslagen en teleurstellingen, van onjuiste bejegening van kerk en wereld en daardoor het vertrouwen zijn kwijtgeraakt.
Dan is het goed om deze mensen niet te veroordelen, maar voor hen te bidden, dat zij de kracht mogen krijgen het vertrouwen in God en de Kerk terug te winnen.
Een mooie gedachte toch, zo aan het begin van het nieuwe jaar, want een goed christen kun je alleen worden én blijven door mensen om je heen die leven in de geest van Christus.
Door mensen die zijn aangestoken door Zijn vuur, met oog voor de zwakken, het niet kapot maken wat er slecht aan toe is, de gerechtigheid het laten winnen van oneerlijkheid.
Als je het H.Vormsel ontvangt, dan kies je voor Christus en strijd je ook voor Christus.
Want het doopsel wordt voltooid door H.Vormsel " het zegel van de heilige Geest, de gave Gods ".
De bisschop zalft een mens, die verstandig genoeg is om zijn eigen keuzes te maken.
Iemand kan dan zelf bevestigen dat hij of zij bij de kerk wil blijven.
De heilige Geest bevestigt, Hij geeft ons kracht om te blijven geloven, om de kerk trouw te blijven, en de Blijde Boodschap door te geven aan alle mensen.
Ik doop u met water, zegt Johannes de Doper, maar Hij die na mij komt zal u dopen met de H.Geest en met vuur.
Evenals Christus ontvangen ook wij de H.Geest om aan de mensen te vertellen van het Verbond van Liefde dat God met ons gesloten heeft.
Het H.Doopsel is dus geen eindpunt, zo van: " wij zijn gedoopt, ons overkomt niets meer”, nee, het Doopsel is een beginpunt om geloof en belofte waar te maken, met vallen en opstaan.
Wij delen hier op aarde al in het leven van de Drie-ene God om uit kracht van de H.Geest alle mensen tot God te brengen door het verkondigen dat Christus: de Weg – de Waarheid en het Leven is .
Dat is niet gemakkelijk, dat vraagt keuzes en inzet, moed en doorzettingsvermogen.
Maar God, broeders en zusters, staat garant, Hij staat ons bij.
Amen.
 
Hans Smits