Cursus Catechismus

Jaar van het Geloof
Van 11 oktober 2012 (de vijftigste verjaardag van het begin van het Tweede Vaticaans Concilie) tot en met 24 november 2013 (het hoogfeest van Christus, Koning van het Heelal) wordt het Jaar van het Geloof gevierd.
Dit jaar staat ook in het teken van 20 jaar Catechismus.
Paus Johannes XXIII opende het Tweede Vaticaans Concilie om de Kerk 'bij de tijd te brengen' en dichter bij haar apostolische bronnen te brengen.
Paus Benedictus XVI wil met het Jaar van het Geloof een nieuwe impuls aan de missie van de Kerk geven.
Door het aanbieden van deze cursus willen wij hier gehoor aan geven.
 
Catechese
Met de term catechese (Grieks voor onderricht) wordt in de christelijke wereld 'geloofsonderricht' bedoeld.
Het geloof is een genade, dat wil zeggen je krijgt het geheel gratis van 'boven'.
Maar dat betekent niet dat je er niets voor hoeft te doen.
God kan je de genade van het geloof schenken als je er intens om vraagt en je je verdiept in de kern ervan.
Zelfs als je het geloof via je ouders hebt meegekregen, zul je je moeten verdiepen in de geloofswaarheden om de enorme rijkdom van het geloof dieper tot je te laten doordringen.
 
Door de kerk
Het geloof ontvang je door de Kerk, die het geloof van Christus heeft ontvangen, het door alle eeuwen heen heeft doorgegeven, het heeft behoed voor vervalsingen en het steeds opnieuw in de tijd van nu laat oplichten.
Het geloof van de Kerk vind je in heel beknopte vorm terug in de geloofsbelijdenis die in liturgievieringen wordt opgezegd, het Credo.
 
Catechismus
Als hulpmiddel voor het geloofsonderricht bestaan ook al eeuwenlang boeken die een overzicht geven van de voornaamste leerpunten, vaak in de vorm van vraag en antwoord.
Zo'n boek wordt wel catechismus genoemd.
Op initiatief van paus Johannes Paulus II verscheen in 1992 vanuit het Vaticaan de omvangrijke Catechismus van de katholieke Kerk.
 
In deze cursus behandelen we door middel van vraag en antwoord de Catechismus van de Katholieke Kerk die is opgebouwd uit vier grote delen:
 
De geloofsbelijdenis.
Overeenkomstig de structuur van de geloofsbelijdenis wordt de inhoud van het geloof voorgesteld, uiteengezet en uitgebreid toegelicht.
 
De viering van het Christusmysterie.
Het geloof moet niet alleen gekend worden, maar ook (liturgisch) gevierd. Dit deel gaat dus over de liturgie en de sacramenten.
 
Het leven in Christus.
Dit derde deel maakt duidelijk dat geloof niet enkele gekend en gevierd moet worden, maar ook beleefd. Geloof en leven hangen nu eenmaal nauw samen. De 10 geboden krijgen hier ruime aandacht.
 
Het christelijke gebed.
Een geloofsbeleving kan niet zonder een persoonlijke relatie met God en met Christus. Daarom sluit de catchismus af met een deel over het gebed.
 
•Wilt u Jezus Christus als leidraad van uw leven?
•Vindt u het moeilijk om te verwoorden wat de kern is van uw geloof?
•Wilt u het christelijk geloof beter begrijpen?
•Bent u als vrijwilliger in de parochie op zoek naar een steviger geloofsinzicht?
 
Dan is deze cursus wellicht iets voor u.
 
De cursus wordt gegeven in Hengelo (ov)

Meer informatie: