Dit is Mijn gebod, dat gij elkander liefhebt

 
"Dit is mijn gebod, dat gij elkander liefhebt”, woorden van Jezus in het evangelie van vanavond.

Broeders en zusters in Christus,
Laten we even terug gaan in de tijd om dan zo uit te komen bij de boodschap die Jezus voor ons heeft in het evangelie van deze viering.
In de loop der jaren heeft er een enorme technische ontwikkeling plaatsgevonden, maar het is als bij het zappen op de TV en met al die nieuwe functies dreigt het alleen maar oppervlakkiger te worden.
Zo kunnen wij tegenwoordig in de bioscoop naar een 3D film kijken, maar het zegt niets over de diepgang van de film zelf, het is alleen maar uiterlijk, voor het oog.
En dat, beste medegelovigen, is nu precies de boodschap van Christus.
Echte christelijke liefde moet van binnenuit komen. Niet alleen in de breedte en de lengte, maar ook in de diepte.
Dan vallen grenzen weg en dan kunnen we nóg dieper gaan; ja, zelfs je leven geven voor je vrienden.
En dat heeft Jezus gedaan, Hij heeft zijn leven gegeven voor ons, omdat Hij ons zo heeft liefgehad.
Hij zegt tot ons: "Dit is Mijn gebod, dat gij elkander liefhebt, zoals Ik u heb liefgehad”.
Het is de basis van alle liefde!
Of het nu gaat om liefde tussen man en vrouw, ouders en kinderen, broers en zussen, relaties of vriendschappen, in de echte liefde mag iedereen er zijn; met al z’n lief en leed, zijn goede en minder goede kanten. 
 

We horen dan ook dat Jezus zijn leerlingen duidelijk wil maken wat voor Hem zó belangrijk is: Zijn intense verbondenheid met Zijn Vader, een verbondenheid die Hij ervaart als liefde.
Die liefde die Hem kracht, inspiratie gaf, zo heeft Hij als God onder de mensen geleefd en ons heeft Hij laten zien hoe wij moeten liefhebben.
Ja, liefhebben, zegt St.Paulus ons later: "vrienden, laten wij elkaar liefhebben, niet met mooie woorden en leuzen, maar met concrete daden”. Vrienden, een sleutelwoord in het evangelie. Jezus, is trouw aan de vriendschap, zelfs in de Hof van Olijven, als Judas op Hem afkomt en Hem verraadt met een kus, ook dan nog noemt Jezus hem: "vriend”.
Johannes, de leerling die Jezus het meest liefhad en altijd in Jezus nabijheid was tot zelfs onder het kruis, schreef: "Jezus, die de zijnen liefhad, gaf hen een bewijs van Zijn liefde tot het uiterste toe”. Geen grotere liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden. Judas heeft deze liefde niet willen aanvaarden, nee, Jezus zal ook niemand daar ooit toe dwingen. Wat duidelijk is: Jezus heeft iedereen even lief, want God is liefde!!
De Kerk, het mystiek Lichaam van Christus, is in wezen ook een kerk van vriendschap, een Kerk van trouw. Trouw aan de zuivere waarheid die God zelf is, trouw aan het geloof, trouw aan de Sacramenten, trouw aan de Eucharistie, trouw aan onze paus en bisschoppen, ook al denkt men dat het anders moet, we moeten trouw aan elkaar blijven, de paus en de bisschoppen hebben de taak als opvolgers van de apostelen te waken over de waarheid. Zo alleen kunnen wij de roeping van de Kerk gestalte geven aan Gods liefde onder de mensen. Zowel de belofte van Jezus: "jullie zijn mijn vrienden” als Zijn opdracht: " blijf in Mijn liefde en Mijn trouw”, is prachtig om dit in ons dagelijks leven te mogen ervaren en uit te dragen. Hij heeft het in onze handen gelegd. Het staat zo treffend verwoord in het : Ubi caritas et amor, Deus ibi est.
Waar liefde is, daar is God.
De liefde van Christus heeft ons verenigd.
Laat ons juichen en blij zijn in Hem.
Laat ons de levende God vrezen
en met een oprecht hart liefhebben.

Amen
 
Hans Smits